Verhalen

Het verschil zit in de details. Enkele getuigenissen uit de OCMW-praktijk. Alle namen van cliënten, maatschappelijk werkers en projecten werden geanonimiseerd.

Het was de eerste keer sinds de bevalling dat iemand haar vroeg: “Hoe gaat het?”

Paula hoort het haar overste nog zeggen: “Zorg dat mensen hun geld er staat op het einde van de maand, dat ze overal hun rechten uitputten! Daarna kan je vragen hoe het met ze gaat.” M.a.w. eerst de administratieve rompslomp, en daarna, bijna als nagedachte, de reden waarom velen sociaal werker willen worden.

Lees meer over Paula

"Nicole is Nobelprijs-materiaal"

Nicole is hoogbegaafd. Neen, hoogbegaafd is een understatement. Nicole is Nobelprijs-materiaal. Ze studeert Chemie, en maakt een vlekkeloos academisch parcours. Nicole groeide op in een middenklassengezin. Hoe komt zo iemand bij het OCMW terecht, vraag je je af.

Lees meer over Nicole

"Volgens het boekje blijven we Claudia zes maanden naar interviews sturen."

Tegenover Ann zit Claudia. Claudia heeft ‘een attitude’ zoals dat heet. Door uitval van een collega komt dit moeilijke dossier op het bureau van Ann terecht. Claudia laat zich door niemand commanderen.

Lees meer over Claudia

"Karen beslist om een uitzondering te maken op de regelgeving."

En dan is hij weer weg. De vader. Mary en Carla, meerderjarige zussen, en Gerges, minderjarig, laat hij alleen achter. Zo gaat het al een tijdje. Telkens is hij meerdere weken lang nergens te bespeuren. Wat hij ook achterlaat zijn stapels onbetaalde rekeningen.

Lees meer over Mary, Carla en Gerges

“Mama, ik ga dood”

De sociaal assistent draagt vele petjes, toornt een veelvoud aan verantwoordelijkheden. Maar alles begint en eindigt met een gesprek. In dit geval; het geval van Madeleine bestaat de taak van Karen erin een gesprek mogelijk te maken.

Lees meer over Madeleine

“Na drie sessies zet Sam zijn pet af”

Sam, 29, een jonge man; zeer timide, brengt liefst van al zijn tijd door in bed in zijn kleine appartementje, of de anonimiteit van donkere cafés waar het enige lichtpunt, letterlijk, de bingomachine is. Sam, op leefloon, is tevens in budgetbeheer.

Lees meer over Sam

"Ga jij ook een keer komen proberen?"

Integrale gezinsbegeleiding gaat over wat in fancy jargon ‘multi-problem’ gezinnen heet. Cynisch zou je het een soort omgekeerde keukenrobot kunnen noemen. Welke hulpstukken je er ook opzet, het gaat steevast verkeerd. Vroeger, vóór anglicismen en automatisering, hield men het bij ‘hopeloos’, zoals Michelle.

Lees meer over Michelle

"Het loket, dat ben ikzelf."

Maatschappelijke werk in grote steden is, om het met een understatement te zeggen, een uitdaging. Rina werkt in een moeilijke buurt. Veel werkeloosheid, vaak in het nieuws… grootstadproblematiek met net dat ietsje extra. Als woonbegeleidster krijgt Rina o.a. te maken met de zelfmoordpoging van Jana.

Lees meer over Rina

Volg de getuigenissen

We streven ernaar elke week een nieuwe getuigenis uit een OCMW online te zetten. Wil je deze ook volgen?

Ja, ik wil de getuigenissen volgen

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x