Verhalen

Het verschil zit in de details. Enkele getuigenissen uit de OCMW-praktijk.

Alle namen van cliënten, maatschappelijk werkers en projecten werden geanonimiseerd.

Het verhaal van Marie en Lucas, Jonas en ... Jacky

Jonas, Marie en haar zoon Lucas staan op straat. Er is toevallig een crisiswoning vrij, maar... niet voor hun hond Jacky. Het huurcontract staat geen huisdieren toe. Elien, de sociaal werker van Marie, heeft geen keuze.

Lees meer over Marie, Lucas, Jonas en Jacky

"Ik heb niets meer"

Sarah koopt samen met haar partner een woning. Ze is veel te jong. Het huis is te duur. Als ze uit elkaar gaan levert de verkoop onvoldoende op om de lening aan de bank af te lossen. Mireille, sociaal werker bij het OCMW, ziet een collectieve schuldenregeling als enige uitweg. Sarah gaat akkoord, tot haar vader haar herinnert aan zijn eigen slechte ervaring hiermee. De afspraak om te tekenen laat ze schieten. Ze verbreekt alle contact.

Lees meer over MIreille

"Mijn dochter straalde!"

Naar school gaan is een plicht, maar ten minste één keer per jaar probeert men er een heus feest van te maken. Hotdog stand, een korte toespraak van directeur of directrice, en een of ander dansje voorbereid met de klas. Elisa heeft voor het komende schoolfeest van haar dochter zelfs wat geld opzij gezet; om iets te kunnen drinken zie je. “En, moet je dochter ook optreden?” vraagt Ann.

Lees meer over Elisa

Uitgave per uitgave, snee brood per snee brood

“Er zijn zoveel mensen die met een klein budget moeten rondkomen,” zegt de schuldbemiddelaar, met een air van, ik ken mensen zoals jij wel… Echt oor naar de situatie van Christine heeft hij niet. Hij is advocaat. Alles volgens het boekje. Ieder door dezelfde mangel. Het botst en kraakt...

Lees meer over Christine

Uit bed gelicht door de politie

Gerges wordt door zijn werkgever en collega’s opgegeven als vermist. De politie ontdekt dat hij in de gevangenis van Leuven zit, verdacht van mensensmokkel. Gerges houdt zijn onschuld staande. Linda, zijn OCMW-begeleidster van weleer, krijgt een telefoontje van een vriendin van Gerges...

Lees meer over Gerges

"Die mensen moeten eruit!"

Ellie en Bart zitten al een tijdje in de rats. Na een uithuiszetting staan ze op straat. Ellie is hoogzwanger. Er wordt een oplossing gezocht, en gevonden: een tijdelijke woning van het OCMW. Maar het vlot niet met de buren. Het is te zeggen, het vlot niet met elkaar, en de buren klagen steen en been over het constante geruzie en geroep.

Lees meer over Ellie en Bart

Linde zakt huilend door haar knieën

Er wordt aangebeld. Linde, 28, gescheiden met drie kinderen, doet niet open. De bel gaat opnieuw. Linde blijft stilletjes zitten in haar studio en wacht tot het stopt.

Lees meer over Linde

Moeten er nog kroketten zijn?

Michaël begeleidt Lieve al een tijdje. Tijdens één van zijn wekelijkse bezoekjes, valt zijn oog op een nieuwe frietketel. Het apparaat staat in het midden van de living opgesteld, bovenop een nogal wankele kartonnen doos. Michaël slikt de reflex om meteen in te grijpen in...

Lees meer over Lieve

Kijken naar Thuis en Karrewiet

Nour is leerkracht Engels. In Irak… Het land is al twaalf jaar in oorlog als de situatie in 2015 voor Nour onhoudbaar wordt. Haar man kwam om tijdens een van de vele vijandelijkheden. Ze vreest het ergste voor zichzelf en vlucht naar België...

Lees meer over Nour

Marit neemt het heft in handen, zonder hulpvraag

Gerard is 50. De eerste keer kwam hij naar het OCMW om financiële steun te vragen voor zijn verwarming. Hij woonde krakkemikkig, maar bleef waar hij was. Hij had een hond. Een grote hond, en die had plaats nodig. De volgende keer is het niet hij, maar het OCMW dat naar hem komt.

Lees meer over Gerard

Het lijkt alsof hij hulp wil die hij niet durft te vragen.

Ronald kwam zijn budgetmeterkaart afgeven aan het loket. Bij Alex gaat er een knipperlichtje branden. Zij kent hem. Al vele jaren. Hier zit meer achter. Ze loopt naar buiten en weet hem nog net te pakken te krijgen.

Lees meer over Ronald

De school luidt de alarmbel

Het gezin Stevens, woonachtig in een circa 15.000 zielen tellende gemeente, is geen modaal gezin. Het is te zeggen, mijnheer Stevens werkt, terwijl de moeder met vijf kinderen thuis de handen meer dan vol heeft. Zo vol dat het meer wel dan niet fout gaat.

Lees meer over het gezin Stevens

Een bal in de goot? Meester Bert lost het op

Er bestaat wel degelijk zoiets als een té groot hart. Bert heeft er zo een. Met als resultaat dat hij op zijn zestigste, gescheiden, vier kinderen, zo veel heeft weggegeven dat hij in de problemen komt.

Lees meer over Bert

Madonna als gespreksonderwerp

Marie komt niet naar het loket. Marie heeft zo haar ervaringen met allerhande dienstverlening – goeie bedoelingen en te veel teleurstellingen – en denkt er het hare over. Intussen is ze al 20 jaar dakloos. Overdag brengt ze veel tijd door in en om het park of het station. Het is daar dat Liesbeth haar ontmoet.

Lees meer over Marie

Het was de eerste keer sinds de bevalling dat iemand haar vroeg: “Hoe gaat het?”

Paula hoort het haar overste nog zeggen: “Zorg dat mensen hun geld er staat op het einde van de maand, dat ze overal hun rechten uitputten! Daarna kan je vragen hoe het met ze gaat.” M.a.w. eerst de administratieve rompslomp, en daarna, bijna als nagedachte, de reden waarom velen sociaal werker willen worden.

Lees meer over Paula

Nicole is Nobelprijs-materiaal

Nicole is hoogbegaafd. Neen, hoogbegaafd is een understatement. Nicole is Nobelprijs-materiaal. Ze studeert Chemie, en maakt een vlekkeloos academisch parcours. Nicole groeide op in een middenklassengezin. Hoe komt zo iemand bij het OCMW terecht, vraag je je af.

Lees meer over Nicole

"Volgens het boekje blijven we Claudia zes maanden naar interviews sturen."

Tegenover Ann zit Claudia. Claudia heeft ‘een attitude’ zoals dat heet. Door uitval van een collega komt dit moeilijke dossier op het bureau van Ann terecht. Claudia laat zich door niemand commanderen.

Lees meer over Claudia

Karen beslist om een uitzondering te maken op de regelgeving.

En dan is hij weer weg. De vader. Mary en Carla, meerderjarige zussen, en Gerges, minderjarig, laat hij alleen achter. Zo gaat het al een tijdje. Telkens is hij meerdere weken lang nergens te bespeuren. Wat hij ook achterlaat zijn stapels onbetaalde rekeningen.

Lees meer over Mary, Carla en Gerges

“Mama, ik ga dood”

De sociaal assistent draagt vele petjes, toornt een veelvoud aan verantwoordelijkheden. Maar alles begint en eindigt met een gesprek. In dit geval; het geval van Madeleine bestaat de taak van Karen erin een gesprek mogelijk te maken.

Lees meer over Madeleine

Na drie sessies zet Sam zijn pet af

Sam, 29, een jonge man; zeer timide, brengt liefst van al zijn tijd door in bed in zijn kleine appartementje, of de anonimiteit van donkere cafés waar het enige lichtpunt, letterlijk, de bingomachine is. Sam, op leefloon, is tevens in budgetbeheer.

Lees meer over Sam

"Ga jij ook een keer komen proberen?"

Integrale gezinsbegeleiding gaat over wat in fancy jargon ‘multi-problem’ gezinnen heet. Cynisch zou je het een soort omgekeerde keukenrobot kunnen noemen. Welke hulpstukken je er ook opzet, het gaat steevast verkeerd. Vroeger, vóór anglicismen en automatisering, hield men het bij ‘hopeloos’, zoals Michelle.

Lees meer over Michelle

"Het loket, dat ben ikzelf."

Rina werkt in een moeilijke buurt. Veel werkeloosheid, vaak in het nieuws… Grootstadproblematiek met net dat ietsje extra. Als woonbegeleidster krijgt Rina o.a. te maken met de zelfmoordpoging van Jana.

Lees meer over Rina

Volg de getuigenissen

We streven ernaar elke week een nieuwe getuigenis uit een OCMW online te zetten. Wil je deze ook volgen?

Ja, ik wil de getuigenissen volgen

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x