Na drie gesprekken zet Sam zijn pet af

Na drie gesprekken zet Sam zijn pet af

Sam, 29, een jonge man; zeer timide, brengt liefst van al zijn tijd door in bed in zijn kleine appartementje, of in de anonimiteit van donkere cafés waar het enige lichtpunt, letterlijk, de bingomachine is. Sam, op leefloon, is tevens in budgetbeheer.

Tijdens afspraken met de sociale assistent, als hij ze al nakomt, durft hij haar niet aan te kijken. Hij schaamt zich en ziet weinig nut in de vele pogingen hem te helpen. Hij dreigt een aanzienlijk deel van zijn leefloon te verliezen, maar komt toch niet opdagen op de verplichte infosessie budgetbeheer. Op het intakegesprek volgt een woningbezoek. Opnieuw verstek… Iets doen met anderen in groep jaagt hem de stuipen op het lijf.

De voor de hand liggende stok achter de deur is dreigen met sancties in het leefloon. Uit Sam’s schoolloopbaan weet de assistent dat hij potentieel heeft. Ze gaat opnieuw op huisbezoek. “Ik kom je wel oppikken.” (Hij woont gelukkig niet ver weg.) Zo gezegd, zo gedaan. Na drie, vier sessies zet hij zijn pet af. Het klinkt banaal, maar Sam komt letterlijk uit zijn schulp, en stapt in een vier maanden durend intensief opleidingstraject om zijn leven terug op de rails te krijgen. De creatieve driehoek tussen sociaal assistent, vormingswerker, en Sam begint vruchten af te werpen. Samen proberen ze zijn competenties en interesses te identificeren en te ontwikkelen, waardoor het zelfvertrouwen van Sam groeit.

Wat voor Sam het verschil maakte is dat men in hem gelooft. “Ik ben iets waard.”  

De vormingswerker weet: een discours van ‘moeten’ en ‘sancties’ werkt averechts. “Er zijn er altijd wel die de kantjes ervan afrijden; dan moet je gewoon streng zijn. Maar het merendeel zit gewoon in de rats, kent zijn eigen potentieel niet, voelt zich schuldig over tegenslag. Ze ‘ontschuldigen’, en terug in zichzelf doen geloven is geen binair traject. Mensen op een creatieve manier ‘empoweren’ is moeilijk maar rendeert.”  

Intussen steekt Sam elektrische fietsen in elkaar. Van artikel 60 tewerkstelling gaat het binnenkort naar het reguliere arbeidscircuit. Hij heeft een vriendin, doet aan sport, you name it.

 

Na drie gesprekken zet Sam zijn pet af

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x