Uit bed gelicht door de politie

Uit bed gelicht door de politie

Gerges arriveert op zijn 23ste in België; ontsnapt uit Eritrea, op dat moment straatarm, en onder de knoet van een absolutistisch terreurregime. Demonstreren is verboden! Zij die het toch wagen verdwijnen in verre, ondergrondse gevangenissen. Mannen en vrouwen staan onder een soort ‘dienstplicht’ voor onbepaalde duur ter beschikking van de staat. België erkent hem dan ook snel als vluchteling.

Nederlands leren is een harde dobber, en de aanpassing aan een compleet ander land maakt het leven bij wijlen eenzaam. Maar met vallen en opstaan gaat het de goeie kant uit. Na een jaar tewerkstelling via een artikel 60-contract van het OCMW begint hij aan een opleiding lasser. Die stepping stone levert hem een betaalde stage op bij een groot machinebedrijf. Hij krijgt inmiddels ook een sociale woning toegewezen, en op het werk staat een vast contract in de sterren geschreven. Gerges begint België onder de knie te krijgen.

Tot hij in januari 2019 –hij is intussen 28– bij het krieken van de dag door de politie uit bed gelicht wordt en naar de gevangenis overgebracht. Er is geen tijd om iemand te verwittigen. Zijn werkgever en collega’s geven hem op als vermist. De lokale politie gaat met een slotenmaker op onderzoek in zijn appartement en ontdekt dan pas dat hij in de gevangenis van Leuven zit, verdacht van mensensmokkel. Gerges houdt zijn onschuld staande.

Linda, zijn OCMW-begeleidster van weleer, krijgt een telefoontje van een vriendin van Gerges. Niemand heeft een reservesleutel van zijn woning, waar de facturen zich ophopen. De chauffage brandt nog, een raam staat open om te verluchten, een weekvoorraad aan boodschappen onaangeroerd op het aanrecht. Om te verhinderen dat Gerges bij terugkomst in de problemen komt gaat Linda aan de slag, samen met die vriendin van Gerges: de energie- en waterleveranciers gebeld om zijn contracten in lijn te brengen met de huidige leegstand, telecom contract opgezegd, en bij de bank gecontroleerd hoe lang hij de huur nog kan betalen.

Na twee maanden wordt Gerges vrijgelaten. De psychologische dobber van het hele gebeuren weegt zwaar, maar dankzij het werk van Linda zijn er geen bijkomende kosten vanwege onbetaalde facturen. Hoewel Gerges voor Linda geen actief dossier meer is, helpt ze met de administratieve weerslag en probeert ze hem bij te staan zodat hij zijn stage kan hervatten.


Uit bed gelicht door de politie

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x